в-к "Вяра"

в-к "Вяра"

PDFПечатьE-mail

Бизнес дамата Здравка Чимева - Жена на Благоевград за 2009

Вестник "Вяра"
27.03.2009

Бизнес дамата Здравка Чимева бе отличена с наградата “Жена на годината на Благоевград” за 2009 година. Шефката на туристическа агенция “Алфа тур“ и председател на сдружението “Ние, жените“ получи признанието на граждани и медии заради активната си обществена и благотворителна дейност. Сърцатата благоевградчанка помага на децата, лишени от родителски грижи, в Благоевград, на психично болните пациенти от клиниката в Хърсово, на жени, подложени на домашно насилие, както и на всички знайни и незнайни обикновени хора в нужда, на които ежедневно оказва материална и морална подкрепа. Почетната статуетка й бе поднесена лично от депутата от ПГ ”Движение Напред” и зам.-председател на ВМРО Борис Ячев на тържествената церемония, която се състоя в Историческия музей в Благоевград.

Престижният конкурс, който се превърна в традиция, се организира за седма година от Женското благотворително дружество “Македония”. Светското събитие бе уважено от председателя на ОбС - Благоевград Костадин Хаджигаев, войводската чета на Иван Стоянов, Иван Ризов, Иван Балджиев, Огнян Узунов, зам.-директора на ОД на МВР Емил Секулов, съдии и граждани. Празничната програма бе подготвена от децата от класа по тамбура при Центъра по изкуствата в Благоевград и фолклорна група „Веселина”. Деца от класа по рисуване на Оля Ворошилова подариха свои картини на жените, които получиха одобрението на своите съграждани. В топдесетката попаднаха едни от най-достойните благоевградчанки.

РУСКА СТОИМЕНОВА
За няколко поколения българи - не само в родината, а и по света, Руска Стоименова е певицата, чиито песни са част от славната емблема на световноизвестния ансамбъл за народни песни и танци „Пирин”. Повече от половин век тя омайва със своя глас не само нашата публика, а и хиляди зрители и слушатели по света – от зала „Чайковски” до „Карнеги хол”. От крехка възраст осъзнава своето призвание, своята мисия - да съхрани и предаде на следващите поколения красотата на народната песен, да радва и вдъхновява, да възпитава в патриотизъм и родолюбие своите сънародници – у нас и по света. Тя не приема натрупването на годините като бариера пред творчеството, а най-вече като съкровищница от зрелост и опит, намерили изява в ръководената от нея фолклорна група „Биляна”, в новите записи и албуми.

ДИМИТРИЯ ШОПОВА – акушерка в родилно отделение на МБАЛ – Благоевград. Една благородна професия, която изисква да се работи със сърце, със съпричастие и всеотдайност. Защото има ли по-благородна човешка дейност от тази - да помогнеш на така дълго очаквания нов човек да напусне утробата на майка си и да поеме жив и здрав първия си дъх. Димитрия Шопова живее в своята професия с душа и сърце, с много любов и затова с тази номинация, подкрепена от много благодарни майки, ние й отдаваме заслуженото внимание и уважение.

ГЕРГАНА МИЧЕВА – психолог в РДВР – Благоевград. Изключителен професионалист, тя помага за разплитането на много сложни случаи. Умее да изслушва, да печели доверието и въпреки сложността на работата си не е забравила да се усмихва. Знае, че в нейната професия съпруг, деца, болести, почивни дни или празници са на второ място. Повикат ли я, по всяко време на денонощието трябва да е на линия. Хората, с които работи, знаят, че могат да разчитат на нея. И понеже се чувства удовлетворена от това, което върши, с удоволствие тръгва всеки ден към работното си място.

ВЕСЕЛИНКА БОЯНОВА – талантлив музикален педагог, ръководител на клас по тамбура при Центъра по изкуствата в Благоевград и на фолклорна група „Веселина”. Възрастта на нейните възпитаници е от 5 до 20 години. Името на Веселинка Боянова и на фолклорна група “Веселина” е вече добре познато в музикалните среди и на почитателите на българския фолклор. С изпълненията си нейните възпитаници впечатляват всички специалисти, които оценяват изявите на младите музиканти. 8 първи, 3 втори и 2 трети награди на Шестия национален музикално-фолклорен конкурс ”Орфеево изворче” в Стара Загора, общо 12 награди на V национален детски фолклорен фестивал “Слънце иде” в село Дрен - многобройни и престижни са наградите на групата от сцените на национални и международни конкурси и фестивали.

ВАНЯ ВАСИЛЕВА – главен счетоводител на Драматичен театър “Никола Вапцаров”. Професионалист в своята област и страстен почитател на театралното изкуство, и изобщо на красотата във всичките й човешки измерения. Всеотдайна към болките и нуждите на хората. Не се страхува да поема отговорности, дори когато са извън преките й задължения. Един от главните “виновници” да бъде извършен ремонтът на артистично-административната част на сградата на театъра. Неотстъпчива в изискванията си към проектантите, строителите и мебелните фирми, цяло лято тя не позволи никакъв компромис по отношение на качеството на материалите, дизайна и оформянето на интериора. За нейната работа министърът на културата отправи следната похвала: “Ще доведа другите театри да видят как с 320 хиляди лева е направен ремонт за 500 000 лв.”

ИВА СТОЯНОВА – инспектор в отдел “Противодействие на организираната и тежка престъпност”. Работи в институция, която символизира българската държавност. Защото няма силна, успешна и просперираща държава без силно министерство на вътрешните работи. Водещо при нея е силното чувство за дълг към гражданите, към България. Усилията й, заедно с колегите от отдела, са насочени към разкриване и предотвратяване на престъпления в сферата на стоковата контрабанда, наркоразпространението и наркопроизводството, терора и свързаните с него посегателства над личността, корупцията, високотехнологичните престъпления. В резултат на активната и целенасочена дейност на отдела е неутрализирана дейността на не една организирана престъпна група.

НАТАЛИЯ ВАСИЛЕВА – майка на наркозависим, сега отглежда внучето си. Към жени като нея, преживели ада на наркозависимостта на детето си, можем да направим само едно – дълбоко да й се поклоним за героизма на майчината любов.


КАЛИНА ИВАНОВА – съдия Районен съд – Благоевград. С високия си професионализъм и чувство за отговорност г-жа Иванова активно противодейства на извършителите на антиобществени прояви и престъпления на територията на Благоевград и Благоевградска област, воюва за спазване законите на Република България, за строги и справедливи наказания на всички, които се облагодетелстват чрез насилие и измами.

ГАЛИНА ДРАГИЕВА
24-годишната състезателка по таекуондо в клуб „Фолкън” има черен колан – първи дан. Докато се е занимавала активно със спортна дейност, се разболява и диагнозата й е тумор на гръбначния мозък. Претърпява тежка операция, след която е обездвижена. Предстои й според лекарите дълъг период на рехабилитация – около 1 година. Спохожда я и отчаянието, че вече няма да има същия пълноценен живот, че няма да се занимава повече със спорт. Благодарение на подкрепата на родители и приятели тя се амбицира и успява да се възстанови само за 3 месеца, с което изумява и лекарите. След пълното си възстановяване отново се връща към таекуондо и става съдия. В момента учи - ІV курс „Публична администрация” в ЮЗУ “Неофит Рилски”.

СОНЯ КАЦАРСКА – педагог в Центъра по изкуствата в Благоевград, преподавател по литературно творчество. Работи с огромно желание и майчински обгрижва своите възпитаници. Доказателство за ефективността на нейната работа е това, че само през 2008 г. са издадени три книги: “Виждаш ли” на Станислава Цветкова, “Огледален свят” на Яна Сотирова и сборникът “Приказки край елхата” с творби на всички деца от класа по литературно творчество. Интелигентна, чувствителна, одухотворена, добронамерена, принципна и етична – това са само част от качествата, с които говорят за Соня нейните колеги, децата и техните родители.

11-ата номинация бе присъдена на Групата за здраве на жените пенсионерки от Благоевград
за тяхната неугасваща жизненост и виталност, с което дават пример на всички жени в Благоевград.
Носителката на наградата Здравка Чимева остана искрено изненадана от признанието. “Ако не са прекрасните жени, с които сме в сдружение “Ние, жените”, едва ли бих могла сама нещо да направя, да се забележи моето име в обществото. Искрено съм изненадана, чувствах се като медийна звезда. Винаги е приятно, когато някой ти каже, че си добър, а още по-невероятно е, когато ти го кажат публично. Това ме задължава още повече, защото тази награда трябва да се отстоява”, заяви пред “Вяра” развълнуваната носителка на наградата.Тя е готова на ново предизвикателство. Съвместно с Женското благотворително дружество “Македония” ще учреди награда “Мъж на Благоевград”.
в-к ВЯРА

в-к "Вяра"
FUVIFLOW0909