Елисавета Каменичка

Елисавета Каменичка – Жена на годината на Благоевград за 2014 г.

Има едно много хубаво правило във философията на живота: „Води, следвай или се махай от пътя!“ Тя е от водачите. Защото е родена за лидер, но не от онези авторитарните, които използват властта за користни цели и за собствено облагодетелсване, а онези с широките сърца, които запалват искрата в останалите, мотивират ги и насочват енергията в градивна посока. Тя е красива, и умна, , благородна, Чувствителна, справедлива, готова да изслуша всеки, съчувстваща , търсеща решения, помагаща, помиряваща. Толкова много качества и за да не звучат голословно и само като ода на радостта ето ви и фактите:

Тя превръща едно фоайе в Арт салон, като дава възможност на едно пространство да придобие съвсем друг смисъл – там дебютират млади ходужници, там показват свои произведения утвърдени автори, там си дават среща съмишленици в една мисия малкият свят около нас да бъде по-красив и цветен.

Тя избърсва от прахта едно прекрасно концертно студио – нова естетическа територия в нашия град, съвсем безкористно – там се провеждат десетки концерти, премиери на книги, на филми, творчески срещи, културни събития в различен формат, повечето от които са организирани от екипа, който тя ръководи.

И нещо много важно – тя присъства на всяко събитие, независимо от натоварената си работа като ръководител тя е на първия ред на всеки концерт, тя е  при ходужника, който открива изложба, а това вече показва отношение, нали така.

Тя е вдъхновител на проект „Инвестирай в младостта” – като казвам проект въобще не си мислете, че се финансира с готови пари отнякъде, този проект се генерира от съмишленици, които тя е запалила за каузата, че най-важното е какво ще оставим след нас, именно инвестиране в духовното и в изграждането на високи естетически критерии у тези които след нас – децата – подкрепа на млади таланти, безплатно за тях продуциране песни, изява, поощряване в различните сфери на интересите на децата – и спортни и технически.

Тя е инициатор на десетки благотворителни акции – събирани на книги за домове за възрастни хора,  книги, които лично им е поднесла, събиране на средства за болни деца, включване на хора от нейния екип като доброволци в различни инициативи на граждански сдружения.

И всичко това тя прави с осъзната отговорност, че институцията която ръководи наистина е четвъртата власт, че медиите не са само глашатаи, но и преки участници в обществено отговорни действия. И ако тази им сила се насочва и използва правилно, то наистина ползата от тях е голяма. Разбира се всички тези постижения не са останали незабелязани, тя е единственият ръководител на регионална радиостанция в системата на БНР, която получава най-престижната награда Сирак Скитник за за най-добър мениджър в системата на БНР. И това въобще не я възгордява, напротив, мотивира я да бъде още по-добра.

Бърнард Шоу има една много хубава мисъл: „Най-важното е не да имаш добри или лоши обноски, а да имаш еднакви обноски спрямо всички човешки същества.“-

Така тя успешно върви по свят път на вдъхновител, и освен че радиото което ръководи е не само най-слушаното радио в Югозападна България и хората го наричат Нашето Радио, но тя го превърна в сериозен културен институт.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *